قَالُواْ رَبَّنَآ أَمَتَّنَا اثْنَتَیْنِ وَ أَحْیَیْتَنَا اثْنَتَیْن(مؤمن،11) آنها می گویند: پروردگارا! ما را دو بار میراندی و دو بار زنده کردی. چنانکه خود در پرسش اشاره کردهاید، استدلال به این آیه شریفه، برای اثبات رجعت، توسط برخی مفسّران، ارائه شده و علتی که باعث شده است همة مفسّران به این استدلال روی نیاورند، این است که دربارة دو بار میراندن و دو بار زنده گردانیدی، احتمالات دیگری نیز داده شده است، که متناسب با اثبات رجعت نیست فقط زمانی می توانیم ادعا کنیم این آیه متناسب با اثبات رجعت است که منظور از دو بار میراندن این باشد که مرگ یک بار در این زندگی فعلی اتفاق بیفتد، سپس برای رجعت زنده شویم، و بار دوم، بعد از زندگی در عصر رجعت باشد. و منظور از دو بار زنده گردانیدن هم این باشد که خداوند یک بار ما را در دنیا زنده گردانیده که فعلاً در آن به سر می بریم سپس می میریم و بار دوّم ما را برای عصر رجعت زنده می کند چنین تفسیری با اثبات رجعت سازگار است، ولی چون این آیة شریفه دربارة همة کفّار سخن میگوید و حال آنکه رجعت دربارة همة کافران ثابت نشده است از این رو این تفسیر مورد گفت و گو واقع شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 20، ص 43 45، نشر دارالکتب الاسلامیة.) منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
قَالُواْ رَبَّنَآ أَمَتَّنَا اثْنَتَیْنِ وَ أَحْیَیْتَنَا اثْنَتَیْن(مؤمن،11) آنها می گویند: پروردگارا! ما را دو بار میراندی و دو بار زنده کردی. چنانکه خود در پرسش اشاره کردهاید، استدلال به این آیه شریفه، برای اثبات رجعت، توسط برخی مفسّران، ارائه شده و علتی که باعث شده است همة مفسّران به این استدلال روی نیاورند، این است که دربارة دو بار میراندن و دو بار زنده گردانیدی، احتمالات دیگری نیز داده شده است، که متناسب با اثبات رجعت نیست فقط زمانی می توانیم ادعا کنیم این آیه متناسب با اثبات رجعت است که منظور از دو بار میراندن این باشد که مرگ یک بار در این زندگی فعلی اتفاق بیفتد، سپس برای رجعت زنده شویم، و بار دوم، بعد از زندگی در عصر رجعت باشد. و منظور از دو بار زنده گردانیدن هم این باشد که خداوند یک بار ما را در دنیا زنده گردانیده که فعلاً در آن به سر می بریم سپس می میریم و بار دوّم ما را برای عصر رجعت زنده می کند چنین تفسیری با اثبات رجعت سازگار است، ولی چون این آیة شریفه دربارة همة کفّار سخن میگوید و حال آنکه رجعت دربارة همة کافران ثابت نشده است از این رو این تفسیر مورد گفت و گو واقع شده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 20، ص 43 45، نشر دارالکتب الاسلامیة.)
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] منظور از دو مرگ و دو حیات در آیه 11 سوره غافر چیست؟
- [سایر] در آیة 81 سورة آل عمران، مراد از وعده یاری کنید چیست و چگونه می توان این آیه را دلیل بر اثبات رجعت قرار داد؟ لطفاً توضیح دهید.
- [سایر] تفسیر آیه 11 سورة رعد را بنویسید.
- [سایر] معنای کلمه (نضرة) در آیه 11 سوره انسان چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره مؤمن ارایه نمایید.
- [سایر] در آیه 11 سوره غافر می خوانیم: خدایا ما را دو بار میراندی و دو بار زنده کردی! چرا دو بار مردن؟! مگر به هنگام قیامت هرکس که زنده است نمی میرد؟ مرده ها هم که مرده اند و بعد همه زنده می شویم!
- [سایر] برخی مفسّران از آیه «اولی الامر» بر عصمت امامان استدلال کرده اند از این راه چگونه عصمت اثبات می شود؟
- [سایر] جادوگران فرعون مسلمان شدند یا کفر ورزیدند؟ و آیا شعبدهبازان فرعون، به موسی(ع) ایمان آوردند (سوره 7 آیه 103-126، سوره 20 آیه 56-73، سوره 26 آیه 29-51) یا تنها اسرائیلیان به موسی(ع) ایمان آوردند (سوره 10 آیه 82)؟
- [سایر] قرآن کریم در آیه 106 سوره یوسف میفرماید: (بیشتر مؤمنان مشرکاند) منظور از شرک در این آیه که اکثر مؤمنان گرفتار آن هستند، چیست؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم اثبات وجود خدا استدلال شده است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.